Farelerle Mücadele

FARE VE SIÇANLARIN VARLIĞI İLE İLGİLİ BULGULAR

  • Dışkılar: Zararlıların ortamda bulunduğunun işaretidir. Zararlıların dolaşımda olduğu noktaları ve gizlendikleri l alanları ele verir. Zararlının boyutunu ve yaşını gösterir. Zararlının türü ve popülasyon yoğunluğu hakkında bilgi verir.
  • zler: Ön ve arka ayak uzunluklarından ve büyüklüklerinden zararlının cinsi tesbit edilebilmektedir.
  • Kemirme: Malzeme ve ambalajların zarar görmesi, delik veya yuvaların varlığı zararlıların belirtileridir.
  • Evcil hayvanlarda huzursuzluk: Bazı evcil hayvanların zarar görmesi stres altında bulunması sonucu fare varlığından şüphelenilmelidir.

ZEHİRLİ FARE İSTASYONLARININ DİZİLİMİ ŞU ŞEKİLDE OLMALIDIR

Yiyecek ve içecek kaynakları ile barındıkları yerler arasına geçiş yollarına konumlandırılmalıdır. Duvar diplerine yerleştirilmeli kontrolü, kaybolması ve zarar görmesinin önüne geçilmelidir. Farelerin beslendikleri alanlarda dışkılarını gözlemleyebilirsiniz dışkıların yoğun bulunduğu bu alanlar istasyonları konumlandırmada en ideal yerlerdir. İstasyonları gizlemek daha yararlıdır. Mümkün olduğu kadar çocuk ve hedef dışı canlılardan uzak tutulmalıdır. İstasyonları yerleştirmeden önce farelerin yönelebileceği alternatif yemleri ortamdan uzaklaştırınız.

KEMİRGENLERLE MÜCADELE

  • Türün tespiti: Hangi cins oldukları, beslenmede neleri kullandıkları, Gündüz gizlendikleri yerleri, gezindikleri yolları, su kaynaklarını eskimi yeni geldiklerini anlamak gerekir.
  • Temizlik: Etrafta tükettikleri besin kaynaklarını yok etmek zehirli yeme ulaşmalarını hızlandıracaktır.
  • Gözlem ve mücadele ekipmanları: Duruma göre fare istasyonu mu, kapan mı kullanılacağına karar verilmeli, kullanılan ekipman ara ara kontrol edilmeli eksilen yemler tazelenmelidir.

ANTİKOAGÜLAN

Kemirgenlere karşı mücadelede antikoagülanların kullanımı bir devrim olmuştur. Mücadeledeki üstünlükleri uzun sürede etki etmeleri , kendine has tatlarının olması, düşük dozlarda öldürücü olmaları ve kendine özgü antidotu olmasıdır. Etki şekli şu şekildedir kanın pıhtılaşmasını sağlayan karaciğer proteinlerinin sentezini azaltırlar, kemirgenlerde iç kanamaya neden olur. Zehrin etkisi ani değil en erken 3 gün sonra görülmektedir. Antikoagülanların etki hızı 3-15 gündür. K1 vitamini fare zehir i olarak kullanılan antikoagülanlarda panzehir olarak kullanılmaktadır.